I Carlgren & Marton står det att läsa följande: "...användningen av en metod blir meningsfull endast i förhållande till ett syfte." (sid. 120)
Vi tror att detta är grundläggande för nästan all form av inlärning. Kanske framförallt i skolan, ofta har man hört andra eller själv frågat sig: "Varför ska jag kunna detta eller varför skall jag lära mig det här? Inlärning utan syfte blir meningslöst.
Vilken pedagogisk metod som används i undervisningen är kanske i första hand en fråga för läraren, beroende på vilken uppgift eller vad denne lär ut för stunden. Men eleven måste också ha klart för sig varför det specifika ämnet är viktigt just för henne. Detta blir lärarens uppgift att förmedla och om det lyckas, ja då tror vi att mycket är vunnet i form av engagemang och intresse från elevens sida.
Till exempel en grupp elever som läser samhällskunskap i högstadiet kanske inte alltid har klart för sig varför just det ämnet är viktigt för dem. Men faktum är att utan en grundläggande förståelse för hur samhället, staten och demokratin fungerar är en förutsättning för att kunna deltaga i samhällslivet på ett konstruktivt sätt. Detta kanske är självklart för oss, men högstadieungdomar kan ha svårt att förstå hur mycket samhället påverkar dem och hur mycket de själva kan eller kommer att kunna påverka det.
Grupp SoK
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tjosan.Tydligen så ska vi inte bara gå efter luvens schema utan vi kommer att kastas lite hit å dit bland lärarstyrkan för att uppnå den obligatoriska 40h/v (källhänvisningen kan inte uppges p.g.a. strikta moraliska sektretessprinciper som e min ledstjärna) Så nu e d dax att få Paaaaaaaaaaaaaaaaniik för uppgifterna,nu e d slut på sötbrödsdagarna ;)
SvaraRadera